przez Anti-Aging
Zamieszczono 12 kwietnia 2014 o 10:07
Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom olej arganowy ma szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach. Wykorzystuje się go przy leczeniu chorób skóry w środkach o działaniu przeciwreumatycznym, przyspieszającym gojenie się odmrożeń, owrzodzeń, odleżyn, blizn i oparzeń słonecznych. Wspomaga również leczenie trądziku młodzieńczego, egzemy oraz łuszczycy.
W kosmetyce, olejek arganowy jest wykorzystywany głównie do pielęgnacji skóry oraz włosów. Dzięki swoim właściwościom olejek przywraca naszym włosom naturalny połysk i blask, zapobiega rozdwajaniu się końcówek oraz powstawaniu łupieżu. Wpływa na poprawę stanu włosów, zwłaszcza suchych, zniszczonych przez częste farbowanie, czy stosowanie niewłaściwych kosmetyków.
Olejek doskonale nadaje się do ujędrniania i nawilżania skóry. Szybko wchłania się w skórę, można go wykorzystywać również jako serum lub krem na noc. Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne jest szczególnie polecany w pielęgnacji cery dojrzałej. Polecany jest zwłaszcza do cery suchej i wymagającej regeneracji.
Olejek kosmetyczny najlepiej stosować w czystej postaci, jednak głównie ze względu na jego ceną często jest wykorzystywany tylko jako dodatek do kremów, szamponów, odżywek do włosów, aby naprawić szkody spowodowane przez zabiegi koloryzacji i pielęgnacji włosów. W celu zwiększenia walorów oleju np. jeśli chodzi o właściwości antyoksydacyjne olej arganowy jest czasami mieszany z olejem z nasion granatu.
Zastosowania olejku arganowego:
Na rynku dostępne są dwa rodzaje oleju: olej kosmetyczny oraz olej spożywczy. Kolor oleju arganowego przypomina nieco olej z oliwek, z tym, że spożywczy jest nieco ciemniejszy i posiada lekki czerwony odcień, natomiast kosmetyczny ma odcień żółtawy. Ciemniejszą barwę posiada olej wykorzystywany do celów spożywczych, a wynika to z tego, że nasiona, z których olej spożywczy jest tłoczony są wcześniej lekko prażone.
To ważne żeby umieć je rozróżnić i stosować zgodnie z przeznaczeniem. Wysoka cena powoduje, że czasami nieuczciwi sprzedawcy mieszają droższy olej arganowy z innymi, tańszymi np. olejem z oliwek, dlatego tak istotny jest wybór nie tylko właściwego rodzaju oleju, ale również właściwego dostawcy. Przy wyborze olejku arganowego sprawdź przede wszystkim, czy:
Wyniki badań wykazały, że w porównaniu z dietą zawierającą tłuszcze zwierzęce, regularne spożycie oleju arganowego poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu i triglicerydów. Badania wykazały również, że systematyczne spożycie oleju arganowego pomaga zapobiegać powstawaniu różnych rodzajów nowotworów, chorób układu krążenia oraz otyłości. Wspomaga naturalną odporność organizmu. Dlatego olej arganowy coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni.
ona40 18 Marca 2014 o 9:02
Przywiozlam sobie oryginalny olej arganowy z Maroka. Zaplacilam drozej niz bym kupowala w Polsce, ale przynajmniej mam pewnosc.